Tecklenburg Rundfahrt: De 33e

De historie van de Tecklenburg Rundfahrt gaat terug naar eind jaren ’80. De tocht werd destijds georganiseerd voor studenten en onderwijzers van de Universiteit Twente. CC75 uit Nijverdal werd gevraagd de organisatie van de tocht op zich te nemen. In de jaren die volgden groeide het aantal deelnemers gestaag. Wielrennen en met name toerfietsen begon populairder te worden en er werden steeds meer tochten georganiseerd. De Tecklenburg Rundfahrt bleef een vaste waarde op de toerkalender, traditioneel georganiseerd op de zaterdag ná Hemelvaart. De laatste jaren bleef het aantal deelnemers groeien tot bijna 4.000 (!!!). Voor de organiserende vereniging en de Duitse autoriteiten kwam het moment om in te grijpen. De Tecklenburg Rundfahrt dreigde ten onder te gaan aan haar eigen succes.

De organisatie van de TBR streeft ernaar om een kwalitatief uitstekende tocht te organiseren. De dag moet, ondanks de pijn en vermoeidheid, een feest zijn voor de deelnemers én de vele vrijwilligers. Om die reden besloot de organisatie om vanaf 2018 het deelnemersaantal drastisch te beperken tot maximaal 2.500 en alleen nog gebruik te maken van voorinschrijvingen. Ruim een week voor de jongste editie van de tocht waren alle 2.500 startplekken verkocht, hetgeen de populariteit van de tocht tekent. Als organisatie proberen we de tocht ieder jaar te verbeteren. Soms zijn het kleine verbeteringen die onze deelnemers niet merken, soms zijn het ingrijpende wijzigingen. Voor de 32e editie waren we genoodzaakt om een nieuwe stop in te richten, omdat de huidige post teveel overlast bezorgt voor de omwonenden. Voor elke editie hebben we uitvoering contact met de Duitse autoriteiten, zoals de politie, gemeenten en plaatselijke VVV’s.

Binnen vele toerfietsverenigingen en voor veel fanatieke fietsers neemt de tocht al jaren een vaste plek in op de kalender, maar ook vele beroeps- en amateurrenners zien de tocht als een goede voorbereiding op het vervolg van het wegseizoen. De routes voeren de deelnemers door het Teutoburgerwald. De organisatie probeert hierbij de deelnemers zoveel mogelijk over verkeersarme wegen te leiden en gevaarlijke kruisingen en drukken dorpskernen te vermijden. Daardoor krijgen de deelnemers een afwisselende en uitdagende route voorgeschoteld met beklimmingen en afdalingen die zelfs lokaal bekende deelnemers voor verrassingen stellen. De Tecklenburg Rundfahrt kent een route die vergelijkbaar is met tochten als de Amstel Gold Race en Limburgs Mooiste. Deze, vaak massalere, tochten zijn een ware beproeving voor de deelnemers. De TBR is qua zwaarte vergelijkbaar met dergelijke tochten, maar is veel minder massaal. De deelnemers moeten rekening houden met de zwaarte van het parcours en de afstanden niet onderschatten. Een goede voorbereiding is echt nodig en vergroot het plezier.

 

 

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×